tirsdag 19. mars 2013

Frankrike er et annet landIkke ofte ser man at folk aker her i Bayeux.

Den to uker lange vinterferien ble i år praksis femti prosent lenger. På halvannet døgn – fra mandag og godt ut på tirsdagen forrige uke – fikk vi nesten en halv meter snø sendt med kraftige vinder fra øst. Det er ikke hverdagskost for alle og enhver.

Før en blir ovenpå, så skal det vel innrømmes at et slikt snøfall ville skapt tumulter i Norge også. Vinterens lunefullhet overrasker selv oss nordmenn hver bidige vinter. Heldigvis virker det ikke som om så mange utenfor grensene våre vet om dette.

For Normandie er ikke store snømengder en selvfølgelig del av vinteren. Da jeg på togstasjonen måtte vente på en buss fra Bayeux til Caen (togtraffikken via Bayeux var innstilt frem til og med fredag), snakket jeg med en godt voksen dame. På sine nærmere åtti år i distriktet hadde hun aldri sett slike snømengder. En annen, like lite etterprøvbar kilde, fortalte meg da jeg kom frem til Caen, at dette var det største snøfallet siden 1946. Om disse vitneforklaringene er sanne eller ei; det kom i alle fall mer snø en man skulle kunne vente.

Både Lycée Alain Chartier, hvor norskseksjonen holder til, og Lycée Arcisse de Caumont holdt stengt fra klokken tolv på mandag til og med torsdag. Så ferien ble altså en del forlenget for elever og lærere.

Under vises turistkontoret. Bildet er fra onsdagen etter snøfallet.I dag er snøen nesten borte, og det meste – også skoledagen – er tilbake ved det normale.

Ingen kommentarer: