fredag 16. mars 2012

Lille 11.-14.mars 2012


I vinterferien reiste Norskseksjonen på tur til Lille. Lille er en by nord i Frankrike nær grensen til Belgia, og byen er hovedstad i regionen Nord-Pas-de-Calais. Her er en lenke til en wikipedia-artikkel om Lille for de som vil vite mer.

Guidet tur med minibuss
Vi dro med tog fra Bayeux lørdags morgen klokken 08.41, og kl.13.45 var vi fremme på togstasjonen i Lille. Vi bodde på Etap Hotel, bare ti minutters spasertur unna togstasjonen, og en like kort spasertur unna Lille sentrum. Etter å ha sjekket inn reiste vi på en 50 minutters guidet tur med minibuss gjennom Lille sentrum. Dette var en fin måte å få et første inntrykk av byen på, og få vite litt om historien og kulturen, samt hva vi burde få med oss videre i løpet av oppholdet. Om kvelden gikk alle sammen ut og spiste middag sammen på en koselig restaurant i Rue de Gand, Estaminet T’Rijsel. Rijsel er det flamske navnet på Lille. Derfra reiste vi rett på konsert med en gruppe franske sangere, La Villa Ginette, som dere kan lese mer om her.  

Synne, Elisabeth og Maren på Estaminet T'Rijsel
Maren, Tyra og Sofie på Estaminet T'Rijsel

Tyra og Silje på konsert
Konsert
 Søndagen startet vi med å ta metroen til et stort marked, Marché de Wazemmes, der de selger alt fra frukt, grønnsaker, kjøtt og ost, til klær, bøker og antikviteter. Etter dette var planen å reise til Hotel de Ville (rådhuset) og Beffroi, et 104 meter høyt tårn som er på UNESCO sin verdensarvliste. Dessverre kom vi til stengte dører, og en lapp som opplyste at det var stengt i fire dager på grunn av dårlig vær. Riktignok var det grått og litt vind, men de har tydeligvis ikke opplevd norsk uvær! Dette ble en strek i regningen, men det positive var at det ble bedre tid til å se andre deler av Lille. Noen benyttet tiden til å gå i gatene, varme seg på koselige kaféer og slappe av, mens andre valgte å besøke ulike museum i Lille, som for eksempel Musée d’Histoire naturelle et de Géologie (naturhistorisk), Musée Hospice comptesse (et middelaldersykehus) og huset der Charles de Gaulle ble født, nå omgjort til museum. På kvelden var alle igjen samlet for å spise middag, denne gangen på en koselig restaurant ved navn Le Coq Hardi.

Porte de Paris og Beffroi-tårnet
Jeanette, Henriette og Mari foran Porte de Paris

La Musée Hospice Comptesse

Kjersti, Victoria og Henriette
Mari og Maren på Coq Hardi

Liv Ingun, Jeanette, Åslaug, Maren og Sofie på Coq Hardi


Tyra og Maren på Euralille
Mandagen gikk vi samlet til Euralille, det tredje største næringsområdet i Frankrike etter La défense i Paris og Le Part-Dieu i Lyon. Området ble til på bakgrunn av at Margaret Thatcher satte i gang prosjektet med å bygge tunnel under den engelske kanal, og Lille ble fort et knutepunkt for togtrafikken. I tillegg til to togstasjoner består Euralille av uttallige bygninger og store åpne plasser nøye utformet av kjente arkitekter. Det var derimot det store kjøpesenteret som lokket mange av elevene, og om vi skal dømme ut fra handleposene de hadde med seg senere på dagen var det en vellykket handletur. Klokken to var det oppmøte på kunstmuseet Palais des Beaux Arts, hvor man blant annet kunne se nydelige malerier, statuer, mynter, relieffer, mumier og modeller av ulike byer slik de en gang så ut. På kvelden gikk vi sammen på restauranten Le 28 Thiers. 

  
Skulptur i Euralille
Tirsdag var siste dagen i Lille. Vi begynte dagen med å besøke katedralen Notre Dame-de-la-Treille. Denne ble påbegynt i 1854, men ikke fullført før i 1999. Det er tydelig å se forskjellene i arkitekturen: fra nygotisk stil i de eldre delene av katedralen til moderne stil på fasaden, som ble bygget sist. Etter å ha besøkt kirken kunne alle bruke den siste tiden i Lille som de ville, før vi tok toget tilbake til Paris (for de som skulle ta fly videre til Norge) og Bayeux (for de som skulle tilbringe resten av ferien i Frankrike).

Alle samlet foran katedralen Notre Dame-de-la-Treille

Alle samlet foran katedralen Notre Dame-de-la-Treille

1 kommentar:

Anonym sa...

Så flott at det kommer noen innlegg på sekksjonsbloggen. Veldig morsomt for oss hjemme å føge med på hva jentene våre opplever :-)

Hege, mammaen til Maren B