torsdag 4. desember 2014

Desember og Luciafeiring
Heisann!

Da er vi kommet til desember og det er kun dager igjen av 2014. Spesielt om man teller skoledager.

Som nevnt i forrige innlegg hadde vi Norges nye ambassadør til Frankrike på besøk her i Bayeux i november. Han var på rundreise og skulle møte ordførere i regionen og passet da på å stikke innom en av de få stedene i landet der det går norske elever på videregående skole.
Naturlig nok ville han hilse på oss, noe vi selfølgelig sa ja til. Vi traff han først i et eget rom for VIP-ene som gjester skolen. Der fortalte vi litt om hva vi holdt på med og hvordan hverdagen var for oss her i Bayeux. Deretter spiste hele seksjonen, et par utvalgte lærere og rektor og viserektor naturligvis, lunsj med ambassadøren og hans kone. Lunsjen fant sted på spiserommet for lærere som ble dekket som på restaurant. Imponerte norske jenter fikk et glimt av en lunsjseanse her i gourmetlandet og virket storfornøyde med å være VIP for en stakket stund. Som seg hør og bør var maten en kombinasjon av flotte retter fra Normandie. Og som seg også hør og bør her i Frankrike fikk alle voksne vin til drikke ved siden av. Før ambassadøren hastet videre sørget han for å fortelle oss hvor flinke vi var her i Bayeux og at han gjerne kommer tilbake for å høre mer om oss. Vi fortalte naturlig nok at vi også syntes han gjorde en forholdsvis brukbar jobb og at han selvfølgelig er invitert til å komme når han måtte ønske. Vi ønsker han godt opphold i Paris.
De som ønsker å finne ut mer om vår ambassadør kan bruke google og finne ut at Rolf Einar Fife blant annet har gitt ut Norsk - fransk juridisk ordbok. Det kaller vi et tegn på stødige franskkunnskaper..
Her følger noen bilder fra besøket:


----

Uken etter besøket fra ambassadøren var også en delegasjon fra SIU og flere fylkeskommuner innom oss her i Bayeux. SIU er organisasjonen som tar over ansvaret for norske elever som vil gå på skole i utlandet etter FIVAI fra 1. januar 2015. Det er altså gjennom de du må søke for å være med i vurderingen om du vil ta videregående skole i utlandet, for eksempel her i Bayeux. Du kan lese mer om SIU ved å trykke på denne linken.
Terminalene møtte delegasjonen og besvarte etter beste evne deres spørsmål. Noe som ble tatt vel i mot av de tilreisende.
Igjen ble lunsjrommet for lærerne omgjort til restaurant og de lærerne som er engasjert, i større eller mindre grad, i den norske seksjonen var inviterte til nok en lunsj av god klasse.
Ingen av elevene var med denne gangen. Det ryktes om at noen av elevene synes det var like greit.

-----

Forrige uke var en forfatter tilstede her i Bayeux for å snakke om en bok han har skrevet. En god del elever fra Lycée Alain Chartier og naboskolen Lycée Arcisse de Caumont var tilstede sammen med alle norske elever. Dette var i tilknytning til festivalen Les Boréales som nettopp ble avsluttet i Caen. Olivier Truc heter forfatteren og han var her i forbindelse med boka som heter 40 dager uten skygge på norsk, Le dernier lapon på fransk. Handlingen finner sted i det franskmenn kaller Laponie, som vi norske kaller Finmarksvidda. Det var morsomt å høre om hvor mye han har undersøkt og satt seg inn i livet i vårt kalde nord for å skrive boka. Han flyttet blant annet til Alta for en lengre periode og han fotfulgte også politiet i Karasjok i flere måneder. Vi fikk også stille han spørsmål etterhvert. Da Vadsø er sterkt representert blant terminalene var jo de også de rette til å stille spørmål.. Du kan lese mer om boka her.

-----

Som nevnt hadde siste seconde bursdag for året i midten av november. I den forbindelse var det middag hos assistenten ved seksjonen. Secondene fikk sortie for torsdagskvelden, slapp kantinemiddagen denne dagen og tok sammen med Liv Ingun turen til Fårikålparty hos Jens Henrik. Det virket som secondene, og jubilanten Sigrid, syntes dette var ålreit. Hvis ikke er de veldig flinke til å virke fornøyde uten å være det...
På bildet har også den kinesiske språkassistenten i Bayeux sneket seg med. Hun bor sammen med Jens Henrik og ei kanadisk dame som også er språkassistent. Hun likte fårikål sånn passe og utbrøt ganske kjapt at: Dette er godt med soyasaus på! Hun marsjerte deretter inn på kjøkken og kom tilbake med soyasaus som ble brukt som ekstra smakstilsetting. Prøv det gjerne neste gang du skal spise fårikål..-----

I dag skriver vi 4. desember. Det gjenstår ei uke og en dag til den store norske festdagen her i Bayeux. 12. desember er det nemlig, tradisjon tro, La soirée norvegienne ved skolen vår. Hvert år arrangeres nemlig denne kvelden i forbindelse med St. Lucia. St. Lucia er ingen stor greie her i Frankrike, men dette har blitt en kveld der vi viser frem norsk tradisjon iført bunader for å vise oss fra vår flotteste, norskeste side . De norske ved skolen står for underholdning med sang og dans og påfølgende buffet med norsk kost. Norskseksjonens eget kor er blitt viden kjent i Normandie og det er knyttet sterk spenning til denne kvelden.. Invitasjonene har vist seg veldig populære og p.t. er det ca. 150 påmeldte på gjestelista, blant annet alle vertsfamilier. Neste uke blir dermed travel med kakebaking for alle, korøving med generalprøve, pynting av pepperkaker og -hus og påsmøring av rundstykker til alle som kommer.Vi gleder oss tross mye arbeid.
Her er et knippe bilder fra nest siste korøving, der det forøvrig svingte skikkelig allerede på oppvarminga! Kjenner du igjen noen?Merci et bonne soirée for denne gang.
Vi kommer straks tilbake med nye oppdateringer!


Ingen kommentarer: