tirsdag 3. mars 2015

Men bloggen var ikke død...

Joda, vi er fortsatt i live her i Bayeux. Og med oss går det stort sett meget bra!

Bloggeren må beklage det lange oppholdet i blogginga siden forrige innlegg. Bloggerlivet er ikke enkelt.

Som dere kanskje har fått med dere der hjemme har det skjedd en god del med oss og forsåvidt også med Frankrike siden siste innlegg.

7. januar 2015

For å starte med det første; Attentatet som skjedde i Paris første onsdagen i skoleåret 2015. Den bittelille avisen Charlie Hebdo, med et opplag på 60 000, og deres karikaturister ble angrepet under morgenmøtet i sine lokaler i det 11. arrondissement i Paris. Grufulle nyheter rystet hele Frankrike og også en hel verden i kjølvannet av skuddene og også mens klappjakten på de skyldige pågikk. I disse dagene var det vanskelig å unngå å få med seg siste nytt og diskusjonene som pågikk. Debattmøter ble avholdt både på fjernsyn, i radio og i samfunnshus og kinosaler rundt om i landet. Det ble i det hele tatt et voldsomt oppstyr der angrepet på ytringsfriheten ble forsvart på det kraftigste.

Je suis Charlie-plakatene var overalt.. Denne utenfor skolen vår.
Mohammed er også Charlie! Dette er forsida på nummeret som kom ut ei uke etter terrorangrepet.
Søndag 11. januar gikk mange av oss norske i tog sammen med ca. 15000 andre her i Bayeux. Antakelig det største toget etter 2. verdenskrig her i byen.

Vi kan trygt si at det var en spesiell stemning i toget i Bayeux søndagen etter terrorangrepene. Det ble antatt at omtrent 6-7 millioner gikk i tog i Frankrike denne dagen og vi så mange utrolig bilder fra Paris i franske medier søndag kveld og i de påfølgende dagene. I toget her i Bayeux var det mange som hadde laget plakater med slagord som støttet ytringsfriheten i tillegg til at alt foregikk i stillhet. 15 000 vanligvis så snakkesalige franskmenn hørtes knapt.


-------


Til noe mer gledelig. 

Etter juleferien har vi hatt seksjonemiddag hos Liv Ingun og vi har vært i Lille på ferietur i vinterferien.
 Hos Liv Ingun spiste vi god hjemmelaget lapskaus som falt meget godt i smak. Litt trangt ble det med så mange på kjøkkenet hos Liv Ingun, men det er bare koselig med denne gjengen. Den trange situasjonen innbød sterkt til at det ble et par runder med hviskeleken. Vi kan bekrefte at denne leken fortsatt er like vanskelig som for 10 år siden..
Hviskeleken er fortsatt vanskelig. Vi fikk ordet rundt bordet.
Etterpå slappet vi av og pratet utover kvelden til hver enkelt gikk hjem til sitt. Fin aften!Vinterferietur til Lille.

I vinterferien dro vi til Lille. En ganske stor by nord i Frankrike. Så langt nord at området faktisk heter Flamand og her finner man mange likhetstrekk med nabolandet Belgia hva gjelder kultur og arkitektur. Etter togtur fra Bayeux via Paris til Lille fikk vi guidet omvisning i byen. Guiden viste oss de viktigste stedene i byen og i særdeleshet falt gamlebyen i smak. Her var det trange gater, mye fine, interessante butikker og mange sjarmerende småe restauranter.

Guidet byvandring i Lille.
 Vi var også på Palais des Beaux-Arts, som er et kunstmuseum midt i byen. Her fikk vi også omvisnng av en veldig flink guide som ga oss et dypere innblikk i kunstverkene fra noen av de største kunstnerne verden har sett. Anbefales!

Omvisning i Palais des Beaux-Arts.

Palais des Beaux-Arts.

Enda mer kunst ble det på LaM, som er et museum for moderne kunst beliggende rett utenfor Lille. Her hadde vi ikke omvisning, men det virket som de fleste hadde sine egne tanker om hva kunsten og kunstnerne fortalte oss..

Hedda ser på kunst.

Synnøve ser på kunst.
Kunst.


Ingrid, Ragnild og Tuva diskuterer kunst.


Vi rakk også en tur til Brüssel siden det kun er 35 min. unna med TGV. Tilfeldigvis (???) var det en meget stor sjokoladefestival der denne helga og vi tok selvfølgelig turen dit. Her var det meste man så laget av sjokolade. Smaksprøver i alle verdens varianter ble satt stor pris på og vi kan vel tenke oss at noen der hjemme fikk en liten gave herfra om dere har vært heldige. Det ble hvertfall handlet litt sjokolade denne dagen. Noen bilder:

Sjokolade så langt øyet ser..

nnnnaaaammmMMmmm...!!

Sjokoladekunst!

Like ved sjokoladefestivalen lå Atomium, et monument som er en kopi av enhetscellen til krystallisk jern forstørret 165 milliarder ganger. Her kan man gå inn og man får en fin utsikt over området rundt Brüssel. Denne ligger riktignok ikke i sentrum så om det skulle være noe å utsette på byggverket, som forøvrig er 103 meter høyt, er det at utsikten over selve byen kunne vært bedre. Likevel var det en flott tur opp i et meget spesielt bygg.
Før vi gikk inn demonstrerte de norske jentene klatreferdigheter da de jaget bort de andre som ville klatre opp på de store bokstavene utenfor inngangen.

De andre turistene måtte vike når Bayeux-jentene bestemte seg for å overta!

Som på alle turer holder elevene korte foredrag om mer eller mindre spesielle ting vi møter på underveis på turene. I Lille og Brüssel fikk vi vite litt om blant annet lokal mat- og drikkekultur, arkitektur, Grande Place i begge byer, gamlebyen i Lille, muséer og viktige historiske eller nyere steder.

Taran holder foredrag om flerspråklighet i Belgia.

Groote Markt, eller Grande Place, i Brûssel by night...


 -------

Og ellers?

Joda. Livet går sin raske gang. Terminalene har hatt ei uke med Bac blanc, noe som vil si prøveeksamen i alle fag de skal ha eksamen i neste trimester. En travel uke med 7 eksamener à 4 timer. Noe som krever sin mann/kvinne.
På internatet er jentene stort sett i godlune. Vi feiret bursdagen til Astrid med kanelboller rett etter vinterferien.
Denne uka er det pizza- og filmkveld hos Liv Ingun. Det blir stas! I tillegg skal komitéen som har ansvaret for Korsikaturen begynne å planlegge. Det går fort til vårferien, som det heter her i Frankrike. For ordens skyld nevner vi at ferien her i Frankrike begynner uka etter den norske påskeferien. Også vårferien varer i to uker. Som dere skjønner gleder vi oss til å reise til Korsika den første uka.

Vi har også hatt tendenser til frost og rim her i Bayeux i januar og februar. Det var ikke mye, men et par dager var det nok til at skolebussene ikke gikk og mange elever var borte fra skolen disse dagene. Nå har derimot sola begynt å varme og temperaturen har steget noe fra vinteren. Nordmenn er for det meste optimistiske med tanke på været og jeg vil hevde at våren har begynt her i Normandie. Litt vind og surt er det fortsatt, men det grønnes allerede i hagene..

Satser på at neste innlegg ikke er så langt unna.
Vi høres!
Ingen kommentarer: