onsdag 8. oktober 2014

Besøk fra Voss og dagstur til Mont St. Michel..


Da har det gått ei drøy uke uten innlegg på bloggen og det er således på tide å oppdatere omverdenen om hva som har skjedd i Bayeux siden sist.
Som nevnt i forrige innlegg har det vært elever fra Voss videregående skole her på besøk. De har ikke besøkt noen av de norske elevene som går her, men har bodd hos franske elever som går i première (tilsvarer andreåret i Norge) som tar norsk som fremmedspråk. Voss og Bayeux har et vennskapssamarbeid og de franske elevene skal til Voss og bo hos de samme elevene i mars.
Gjengen fra Voss kom fredag og ble i Bayeux til tirsdag.
Søndag var vi på piknikk på Omaha Beach som befinner seg ca. 15 km. fra Bayeux. Omaha Beach er en av strendene som ble brukt til landgangen den 6. juni 1944. Denne fantastisk vakre stranden blir brukt til mange forskjellige aktiviteter av de lokale selv om det å være her naturlig nok også bringer en spesiell stemning med seg med tanke på hva som en gang skjedde her.


Franske og norske elever på piknikk..
Ved fjære trekker vannet seg langt tilbake og blotter en fantastisk strand!


Det ble også tid til litt aktivitet etter lunsjen. Her har de franske elevene satt i gang en lek som måler krefter med de norske jentene. Bloggeren er dog litt usikker på hvem som vant..    
                                  


Alle elevene fra Voss og Bayeux samlet.
 Etter lunsj og aktiviteter nede ved stranda, tok vi turen opp til den amerikanske kirkegården som ligger like ovenfor stranda. Her møtte vi en meget vedlikeholdt kirkegård og et interessant museum som viste frem bilder, tekster og filmer som ga oss sterke inntrykk fra ukene da krigen stod på som verst i Normandie. På kirkegården ligger det begravet ca. 10 000 amerikanske soldater og de hvite korsene med navn og avdeling på strekker seg omtrent så langt øyet kan se. Flere franske elever ved skolen holder gravsteder ved like etter å ha kommet i kontakt med pårørende.


"De falt for friheten.."

Kirkegården er meget pen og holdes godt ved like.

Mont St. Michel.

 På mandag 30. september ble secondene "våre" med de besøkende fra Voss til Mont St. Michel. Dette er et meget spesielt sted og ble tidlig satt på UNESCOs verdensarvliste. Mont St. Michel er ei lita øy med en by på. Helt på toppen finner man et kloster der det fortsatt bor munker. Det bor også noen fastboende på øya fortsatt. Vi reiste fra Bayeux om morgenen og tilbrakte halve dagen på Mont St. Michel. Vi fikk omvisning i klosteret og fikk se begrunnelsen for hvorfor dette stedet står på verdensarvlisten. Arkitektur og utforming var fantastisk, spesielt med tanke på hvor gammelt dette stedet er.


Trange gater i den lille byen.

Klosteret på toppen av den lille øya.

Synnøve, Astrid og Eirin på oppdagelsesferd i det gamle klosteret.
 Etter turen til Mont St. Michel møtte jentene fra Voss sine vertselever på skolen her i Bayeux. Der ble det avholdt en liten soirée med litt spill og samtaler etterfulgt av en felles middag. Vi håper at både de franske og de norske elevene hadde en fin helg med gode opplevelser. Vi håper også at det har vært litt å plukke opp språkmessig slik at eksamen blir litt enklere utpå vårparten!
Vi vet at de franske elevene gleder seg til å dra til Voss!

Felles middag med de franske elevene i première og våre norske venner fra Voss.
Gjengen fra Voss. Vi håper dere hadde en fin tur!

Ingen kommentarer: